14 August 2008

YB Arif Shah Haji Omar Shah Calon BN untuk DUN Permatang Pauh


YB Arif Shah Haji Omar Shah dilahirkan pada 21hb November 1956 dan merupakan anak ke-4 daripada keseluruhan 10 orang adik beradik.Menerima pendidikan awal di SRJK(C) Hun Lian, Taiping, Perak dan disusuli dengan sambungan sekolah rendah di SRJK(C) Chong Hwa Wei Sin, Kuala Terengganu. Beliau kemudian melanjutkan pelajaran ke SMJK(C) Chong Hwa Wei Sin, Kuala Terengganu dan diikuti sambungan pengajian di Chong Hwa High School, Gombak, Kuala Lumpur.

Walaupun Ayahanda kepada YB Arif Shah merupakan seorang anak Pulau Pinang tetapi oleh kerana bapa beliau juga merupakan seorang usahawan yang selalu bergerak dari satu negeri ke satu negeri yang lain, maka YB Arif Shah sewaktu persekolahannya turut mengikut bapanya dan mengikuti pengajiannya di beberapa Negeri di Semenanjung Malaysia.

Setelah tamat persekolahan di peringkat menengah YB Arif Shah telah melanjutkan pelajarannya dalam bidang Kejuruteraan Awam dan mengikuti pengajian khas di Graber International, California, USA.

Beliau berpeluang untuk memperolehi pengalaman dan kepakaran di dalam bidang-bidang seperti berikut :

1. Industri Pembinaan & Pemajuan Hartanah - Melebihi 15 Tahun
2. Industri Pembuatan - Melebihi 10 Tahun
3. Industri Perkhidmatan - Melebihi 5 Tahun
4. Industri Pengiklanan - Melebihi 3 Tahun


Di samping itu beliau juga seorang insan yang gigih bekerja dan mempunyai banyak idea yang memberansangkan. Semasa berada di kampus beliau telah diberi kepercayaan untuk memegang jawatan sebagai Naib Pengerusi Persatuan Siswa Siswi ITF.

Beliau juga terdedah kepada suasana antarabangsa termasuk di beberapa kawasan di Negara China seperti Beijing, Tianjian, Chen Du, Guangzhou, Qu Yan, Xian , Nin Xia termasuk Hong Kong dan lain-lain.

Kehadiran beliau di Amerika, Belgium, England termasuk London, Dusseldorf, Frankfurt, Moscow, South Africa, Jeddah, Mecca, Jordan, Iraq dan kawasan-kawaan yang berjiran dengannya membolehkan beliau mempunyai banyak pengalaman serta gambaran dari negara-negara luar untuk memanfaatkan kepada karier politiknya.

Minat beliau dalam memperhambakan diri memberikan perkhidmatan dan kudrat secara ikhlas dan professional mendorong beliau untuk bergiat aktif dalam bidang politik.

Semasa waktu persekolahan lagi beliau telah dijinakkan di dalam arena politik dengan didedahkan ke majlis-majlis politik yang dihadiri oleh bondanya yang dikasihi dan abangnya yang sungguh giat dalam politik UMNO.

Beliau telah menjadi ahli UMNO sebelum UMNO Baru diwujudkan. Secara rasmi beliau merupakan ali UMNO semenjak 13hb January 1989 dengan nombor keahlian 00483844

Antara jawatan-jawatan politik yang disandang oleh beliau adalah :

1. Ahli UMNO Cawangan Tuna;
2. Bertukar menjadi Ahli UMNO Cawangan Sri Kalui;
3. Ketua Pemuda UMNO Cawangan Sri Kalui;
4. AJK beberapa Biro UMNO Bahagian Permatang Pauh;
5. Pengerusi beberapa Biro UMNO Bahagian Permatang Pauh;
6. Ketua Pemuda UMNO Bahagian Permatang Pauh;
7. Bendahari Pemuda UMNO Negeri Pulau Pinang;
8. AJK UMNO Bahagian Permatang Pauh;
9. Naib Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh; dan
10. Ketua Penerangan UMNO Bahagian Permatang Pauh.


Sekarang beliau merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang Kawasan Seberang Jaya (N10).

Di samping bergiat aktif dalam arena politik beliau juga turut terlibat di dalam kegiatan-kegiatan NGO. Antara jawatan yang disandang oleh beliau ialah:

1. Pengerusi Majlis Perpaduan dan Kebajikan Rakyat Negeri Pulau Pinang;
2. Timbalan Pengerusi PEMADAM Seberang Perai Tengah;
3. Ahli Lembaga Pengarah Kooperasi Seberang Jaya Berhad;
4. Penasihat Kelab Belia Tamil Permatang Pauh; dan
5. Penaung dan Penasihat kepada kepada banyak Pertubuhan NGO di Peringkat Negeri dan Pusat.


Setelah diberi peluang oleh YAB Dato� Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi untuk beliau menjadi calon pilihanraya pada Tahun 2004, beliau telah memenangi pilihanraya tersebut dan menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang Kawasan Seberang Jaya N10 dengan memperolehi majoriti 4464 undi.

Beliau amat menghayati slogan YAB Dato� Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi iaitu �CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG�.

Berpandukan kepada slogan tersebut beliau mewujudkan 2 Pusat Khidmat dengan dibantu oleh beberapa orang petugas sepebuh masa. Bagi memastikan pengkhususan tanggungjawab untuk petugas-petugasnya beliau mewujudkan secretariat-sekretariat tertentu. Antaranya :

1. Sekretariat Permasalahan Rakyat;
2. Sekretariat Sumber Manusia;
3. Sekretariat Kebajikan;
4. Sekretariat Keselamatan;
5. Sekretariat Hal Ehwal Cina;
6. Sekretariat Hal Ehwal India;
7. Unit Agama Islam dan Qariah;
8. Unit Perhubungan Awam dan lain.


Untuk mencapai ke tahap cemerlang Pusat Khidmat YB Arif Shah telah diiktiraf dengan Persijilan ISO 9001 2000.

Pusat Khidmat YB Arif Shah adalah di antara Pusat Khidmat yang paling aktif dengan berbagai kegiatan dan aktiviti dijalankan dari masa ke semasa.

Ariff Shah is the only BN candidate in the three state assembly seats within the Permatang Pauh parliamentary constituency who survived the March 8 political tsunami.

Another factor is that he's the quintessential politician — a nice, friendly and good humoured person. He is also seen as a hardworking assemblyman who is quite approachable. In other words, he's a good wakil rakyat.

During the last general election campaign, he was among the very few BN candidates who were seen stopping by the opposition's pondok panas or campaign booths to shake hands and have coffee with the party workers.

His command of Mandarin and Hokkien is legendary, and he has even sent his children to Chinese schools.

In the present scenario, Ariff Shah does not have much to lose personally. Win or lose, he's still the state assemblyman. He's also known for his record of servicing his constituency and anyone who has visited his service centre in Seberang Jaya will be easily impressed with his community work.

2 comments:

Muhd Tarmizi said...

Smoga YB ARIF dapat menewaskan si pengkhianat bangsa dan agama di permatang pauh.. sama2 kite doakan insyaallah

Muhd Tarmizi said...

Smoga YB ARIF dapat menewaskan si pengkhianat bangsa dan agama di permatang pauh.. sama2 kite doakan insyaallah